ONUN GÖREVİ HAYAT KURTARMAK

ONUN GÖREVİ HAYAT KURTARMAK

6 Şubat depreminin merkez üssü Pazarcık’ta Kırıkkale Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri aktif rol aldı.  Ekiplere dahil olan arama kurtarma köpeği İGLO’da sıkı bir eğitimden geçiyor. İGLO’nun görevi hayat kurtarmak olarak tanımlanıyor.

Pazarcık’ta Aktif Rol Aldılar

Kahramanmaraş Pazarcık merkez üslü deprem sonrası aktif rol alan Kırıkkale Belediyesi Arama Kurturma ekiplerinin çabaları ile pek çok vatandaşın hayatı enkazlardan sağ olarak çıkarılarak kurtarıldı. Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’nın talimatı ile 6 Şubat depremi sonrası Kırıkkale’den hareket eden arama kurtarma ekipleri özellikle Pazarcık’lı vatandaşların gönlünde ayrı bir yer edindi. Yaşanan doğal afetler sonrası arma kurtarma ekiplerinin değeri bir kez daha anlaşılırken Kırıkkale Belediyesi arama kurtarma ekiplerine iki arama kurtarma köpeği de dahil oldu.

Saygılı’nın Talimatı İle Kuruldu

Kırıkkale Belediyesi Arama Kurtarma Ekiplerine dahil olan İGLO deprem, sel, çığ gibi afetler nedeniyle mahsur kalan ya da olumsuz doğa koşullarında kaybolan insanları aramak üzere aktif olarak yetiştiriliyor. Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’nın talimatı ile kurulan arama-kurtarma ekiplerine dahil olan İGLO’nun eğitimleri hakkında bilgi veren Köpekli Arama Grubu Ekip Lideri İsmet Pehlivanlı “Köpekli arama timlerimiz hem Türkiye’de hem de yurtdışında, sayısız doğa arama operasyonlarında ve afetlerde görev almak için hazır. Ulusal ve uluslararası gerekli sertifikaları alabilmek için sürekli çalışıyoruz. Şuanda iki köpekli arama gruplarımız mevcut. Düzenli olarak eğitimlerden geçiyor” dedi.

Eğitim Yerleri Moloz Yığınları, Bozuk Zeminler,

Eğitimleri, çeviklik, yönlendirme, arama ve itaat gibi çeşitli başlıklar altında gerçekleştirdiklerini belirten Pehlivanlı, “Eğitimlerimizi ‘pozitif destekleme koşullandırma’ prensibi üzerine şekillendiriyoruz. Cezalandırma ya da negatif koşullandırma, bu ekolün tabiatına aykırıdır. Moloz yığınları, bozuk zeminler, yüksekte yürüme, karanlık alanlar, kendi başına ulaşamadığı yerlere ulaşabilmesi için merdiven çıkabilme gibi yeteneklerini geliştiriyor, özgüvenlerini artırıyoruz. Uzaktan yönlendirme çalışmaları da gerçekleştiriyoruz. İtaat ile köpeklerimizin sahibiyle iletişimini artıracak çalışmalar yapıyor ve canlı insan kokusunu tespit etmelerini ve kokunun kaynağına en yakın noktaya kadar ulaşıp bize bir işaret vermesini sağladığımız çalışmalarımız oluyor” diye konuştu.

Saygılı Önemlerini Bir Kez Daha Anladık

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı “ Kahramanmaraş depremin olduğu ilk andan itibaren en hızlı şekilde organize olup hemen deprem bölgesine ulaştık. Canhıraş bir şekilde kurtarma çalışmaları yapıp çok sayıda canlı insanımızı orada enkazdan kurtardık. Oradaki vatandaşlarımızın en acılı zamanlarında hem psikolojik hem de fiziksel her türlü yanlarında olduk. Ondan sonraki süreçte birçok gayretiniz de oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda Arama Kurtarma ekiplerinin önemini bir kez daha anladık. Bu ekiplerimize dahil olmak üzere iki arama – kurtarma ekibimiz dahil oldu. Bundan sonra olabilecek afetler sonrası arama ve kurtarma çalışmalarında yer alacaklar. Eğitimlerini yakından takip ediyoruz. Umarız ihtiyaç olmaz ama güçlendirdiğimiz Arama-Kurtarma ekiplerimiz oluşabilecek tüm afetlere karşı hazırız” ifadelerinde bulundu.

 

Gerçekleri Aratmayan Eğitim

Kırıkkale Belediyesi arama kurtarma ekiplerine dahil olan İGLO eğitimleri gerçeği aratmayan senaryolarda alıyor. Kırıkkale Belediyesi tarafından şehir merkezinde yürütülen metruk binaların yıkım alanına getirilen İGLO senaryo gereği yıkıntılar arasında kalan bir vatandaşı aramaya başladı. Eğitmeni tarafından molozlar arasında dolaşarak aldığı komutlarla en kaz altında kalan vatandaşı arayan İGLO kısa süre içerisinde yaralıyı bulup ekiplere hareket ve sesler ile vatandaşın yerini bildirdi. 



Tarih: 13.12.2023 - Bu Haber 311 kişi tarafından okundu.